Вендингові автомати – сучасні буфети економ-класу

Сергей Чернышев | 9.07.2009 19:55
Снековий автомат

Снековий автомат

Вони нас поять, годують, розважають і навіть захищають. Вони – «німі залізні продавці» сучасних «кам‘яних джунглів» – вендингові автомати.

Увірвалися вони у наше життя наприкінці п’ятдесятих у вигляді «металевих шаф», які пропонували за три копійки насолодитися газировкою з гранованої склянки. Це були перші радянські торгівельні автомати. Микита Хрущов угледів в Америці дива техніки і наказав налагодити їх виробництво в СРСР. Тільки в Москві було встановлено близько 10 тисяч автоматів з продажу газованої води. Але на відміну від західних із одноразовими стаканчиками, радянські укомплектовувалися звичайними скляними.

З того часу автомати еволюціонували до невпізнання і перетворилися з досягнення цивілізації на налагоджену схему прибутку. Нині найкраще заробляти саме на кавових автоматах.

Кавовий автомат

Кавовий автомат

Руслан Бабенко, менеджер вендингової компанії:

Як готується еспресо в автоматі? Тут розташований кавовий бункер, кавомолка, порціонник та прес, який зі свіжомелених зерен робить пігулку і заварює натуральну каву.

Продавати через автомат можна що завгодно. Сьогодні вендинг охопив майже всі сфери життя. У двадцяти містах України автомати пропонують випити чашечку кави, з’їсти печива,  придбати картку для мобільного телефону або Інтернету. Турботливі керівники встановлюють кавові і снекові автомати в своїх офісах, де вони відіграють роль буфету економ-класу.

А схожі за принципом дії апарати виконують і функцію інтимного магазину «під рукою».

Кондомат

Кондомат

Кондомат – пристрій, який видає презервативи. У Києві він поки єдиний, у самісінькому центрі. Але до кінця року лише у столиці їх має з‘явитися від ста до півтисячі. Робота кондомату проста, як і кожного вендинг-автомату. Обрав товар, натиснув кнопку, заправив гроші, дістав «гумову броню». Так все виглядає ззовні. Заглянемо всередину. Гривні вже в автоматі. Сигнал надходить на контрольну плату, складену на спеціальному процесорі. Вона сповіщає систему видачі. Пачка презервативів випадає і тут надходить остаточний сигнал, що покупка відбулася успішно. Головна перевага таких апаратів – це доступність презервативів. Кондомат заміняє і аптеку, і супермаркет у будь-який час.

Музичний автомат

Музичний автомат

А вже розважальний вид вендинг-апаратів – це музичні автомати. Вони пропонують товар зовсім іншої природи. Не для насолоди шлунку і не індивідуального захисту, а для духовного задоволення. Тепер для того, щоб послухати улюблену пісню в барі чи на дискотеці, зовсім не обов’язково турбувати ді-джея. Достатньо просто підійти до автомату, знайти кілька гривень у кишені, вибрати пісню або навіть відеокліп і насолоджуватися звуком. Гучності одного автомату вистачить на приміщення у 200 квадратних метрів.

Отже, висновок виходить нескладним: сучасні автомати стали невід’ємним атрибутом міського пейзажу. Вони компактні, яскраві і зручні. І нагодують, і спрагу втомують, і розважать, і захистять.

Категории: Техно| гаджет

Метки: , , , ,