Генні інвестиції — майбутнє людства

Сергей Чернышев | 8.07.2009 16:28
Клініка репродуктивної медицини

Клініка репродуктивної медицини

Загальновідомо, що людина у своєму житті обов‘язково має зробити три речі: посадити дерево, збудувати дім і народити дитину. Втім для 20-ти% українців зробити останнє якраз і стало найважчим. Катастрофічне зниження народжуваності в Україні пов’язане з високим рівнем безпліддя подружніх пар, кількість яких постійно зростає. За різними даними – це 3-4  мільйони сімей, які потерпають від такої проблеми.

На початку 90-х київські медики почали застосовувати нові репродуктивні технології. Безпліддя ретельно вивчали, шукаючи нових ефективних методів боротьби з ним.

Нині потрібно чітко розуміти: безпліддя – справа обопільна. Тобто відповідальність однаково лежить як на чоловіках, так і жінках.

Олексій Бараш, лікар-ембріолог:

Жіночий фактор насправді є причиною безпліддя у половині випадків. Але часто трапляється так, що пара 10-15 років лікувала жіноче безпліддя, а потім приходить чоловік і виявляється, що в нього теж не все гаразд.

Насправді сьогодні не існує методів лікування чоловічого безпліддя. Те, що пропонують у клініках репродуктивної медицини – методи, за допомогою яких чоловіче безпліддя можна подолати. Наприклад, у природі чоловікові потрібно 100 мільйонів сперматозоїдів, при цьому 25% з них мають бути активними. Завдяки сучасним методам представнику сильної статі достатньо і одного сперматозоїда, щоб стати батьком. Тобто головне завдання медиків – з усього розмаїття сперматозоїдів вибрати кращого з кращих.

При звичайному заплідненні все відбувається так: під час статевого контакту сперматозоїди чоловіка потрапляють через шийку матки до її порожнини і прямують до маткових труб. В яйниках жінки дозріває фолікул, з якого під час овуляції формується яйцеклітина. Перший зі сперматозоїдів, що досягне яйцеклітини, за допомогою спеціальних речовин, що містяться в голівці, руйнує її оболонку і проникає всередину. Запліднена яйцеклітина починає розвиватися і ділитися. Спочатку навпіл, через 48 годин – ембріон уже має чотири клітини, а за 72 – вісім. Тепер ембріон прямує до матки, де він і закріпиться на одній зі стінок, утворивши плаценту. Коли ж виникають проблеми з народженням такого жаданого спадкоємця саме через неякісні сперматозоїди, за діло беруться лікарі-ембріологи.

Для початку отриману чоловічу рідину медики мають підготувати особливим методом. Після декількох етапів відмивки фахівці мають найвідбірніші сперматозоїди, тобто кращий чоловічий генетичний матеріал, якого в природі у чистому вигляді не існує.

І далі можна переходити до ШТУЧНОГО ЗАПЛІДНЕННЯ.

Відбір сперматозоїда

Відбір сперматозоїда

Метод ІКСІ.


Сучасний метод ІКСІ – розшифровується як Інтерцитоплазмік Сперминджекшн. Тут обирається найкращий сперматозоїд і вводиться всередину яйцеклітини. Цей метод був розроблений близько 20-ти років тому, і сьогодні він використовується фактично в усіх клініках світу. Але запліднення, зрозуміло, неможливе без другого учасника, точніше, учасниці процесу – яйцеклітини. Якщо у природному циклі у жінки дозріває один фолікул і, відповідно, одна яйцеклітина, то для штучного запліднення однієї яйцеклітини буде замало. Підготовка жінки триває протягом кількох тижнів і включає стимуляцію гормональними препаратами, які впливають на яйники жінки і приводять до утворення більшої кількості фолікулів. Це потрібно для того, щоб лікарі могли відібрати найякісніші яйцеклітини і запліднити їх спермою чоловіка.

Лікар-ембріолог дістає з інкубатора спеціальну ємність із поживним середовищем. За допомогою мікро піпетки сперматозоїд опиняється у краплі. Яйцеклітини будуть у сусідніх краплях. За допомогою стереомікроскопа зі здатністю збільшення у 200 разів лікар оцінює якість сперматозоїдів та яйцеклітин, і відбирає найкращі з них. Піпетки, якими працює лікар, тонші за людську волосинку у 20-30 разів.

Сперматозоїд у яйцеклітині, через 24 години відбудеться злиття чоловічого і жіночого пронокліусів. Після цього – перше ділення, і в цей момент можна констатувати: утворилося нове життя.

Але існують і такі пацієнти, які вже мали невдалі спроби стати батьками за допомогою штучного методу. Проблема можу бути такою: наприклад, сперматозоїдів було достаньо, але вони мали серйозні морфологічні недоліки, тобто елементарно були некрасивими і нездатними на подвиги батьківства.

Метод ІМСІ

Метод ІМСІ

Метод ІМСІ.

Для таких пацієнтів найкраще підходить метод ІМСІ або Інтерцитоплазматік Морфолоджік Дірайв Сперм Інджекшн. Тут завдяки супероптиці, сучасному мікроскопу і надсучасній цифровій техніці сперматозоїд можна спочатку збільшити в 1000 разів оптичними методами і додатково вшестеро – цифровими. Рахуємо і отримуємо цифру 6600. Тобто сперматозоїд можна розглянути у 3D з усіх боків і відібрати вже точно суперпретендента. А далі відбувається вже відомий процес штучного запліднення.

Метод «доімплантаційної генетичної діагностики».

Ще один цікавий метод лікування чоловічого безпліддя, причиною якого в окремих випадках стає високий рівень хромосомних аномалій сперматозоїдів – це метод «доімплантаційної генетичної діагностики».

Валерій Зукін, директор клініки репродуктивної медицини:

Сьогодні ми можемо відібрати хромосомні аномалії не тільки у сперматозоїдах, але й у вже отриманих ембріонах. Тобто після запліднення ми відбираємо ембріони з нормальним хромосомним набором для перенесення у порожнину матки.

Отже, штучне запліднення відбулося. Через 16-18 годин в яйцеклітині має сформуватися 2 ядра – чоловіче і жіноче. Потім вони зіллються для обміну інформацією. Через 48 годин після запліднення має сформуватися ембріон. Його клітини, які називаються бластомерами, повинні бути рівними, круглими, однакового розміру. Кількість клітин має відповідати віку ембріона і на цій стадії лікар обирає саме ті, які будуть перенесені в тіло жінки.

А поки ж доведеться почекати від 3-х до 5 днів, поки клітини визріватимуть або культивуватимуться у спеціальному інкубаторі. Він виступає у ролі жіночої матки. Тут підтримується постійна температура 37 градусів, сталий рівень РН, а також спеціальна концентрація вуглекислого газу. Таким чином, імітуються умови, максимально наближені до процесу природного запліднення. Отже, лікарі лише допомагають влаштувати зустріч сперматозоїда і яйцеклітини. Через декілька днів найкращий ембріон або ж НАЙКРАЩІ ЕМБРІОНИ повертається до лона жінки, оминаючи маткову трубу. Краще імплантувати хоча б 2 ембріони, адже один може й не прижитися. Цікаво, що 20% штучних запліднень закінчується народженням двійнят. Сама вагітність після програми штучного запліднення протікає так само як природна. Деякі пацієнтки повертаються по другу, і навіть третю дитину. Це можливо, адже, якщо пам‘ятаєте, з вашого обопільного генетичного матеріалу медики створюють декілька ембріонів. І ті, які не перенесли до порожнини матки, можуть просто зберегти за допомогою кріоконсервації. Тобто замороженими.

Втім, незважаючи на усі сучасні розвинені технології, краще залишатися здоровими і заводити дітей традиційним шляхом. Це і природніше і, звісно, приємніше.

Категории: Наука| генетика

Метки: , , , ,