Сігвей

Администратор | 31.05.2009 13:10

СигвейЦе електричний самокат або скутер з двома колесами, розташованими зліва й справа від водія. Англійська назва цього апарату походить від музичного терміну segue, що означає плавно переходити з одного стану в інший.

Англійська назва цього апарату походить від музичного терміну segue, що означає плавно переходити з одного стану в інший.

На розробку цієї машинки її винахідник Дін Кеймен витратив майже 10 років. І, як показала історія, робив він це недарма.

Адже скутер Сігвей перетворює свого власника зі звичайного пішохода на технологічно вдосконаленого учасника дорожнього руху, дозволяючи йому пересуватися швидше, на більші відстані і без зайвих витрат фізичних сил. Вмієте ходити – зможете і на сігвеї кататися. Головне – навчитися балансувати на ньому.

Крок перший – паркуємося. Значно легше, ніж машиною, хоч на високу бровку і не стрибнеш. Двоє коліс електросамоката розташовані паралельно одне одному. Завдяки технології «дайнемік стабілізейшн» сігвей автоматично, 100 разів на секунду, визначає порушення балансування при зміні положення корпуса наїзника. Кожне колесо сігвея обертається електродвигуном, що реагує на зміни рівноваги машини. Коли наїзник нахиляється вперед, сігвей, як це не дивно, теж котиться уперед. І чим більше нахил, тим вища швидкість. Якщо корпус відкинути назад, скутер уповільнюєтья, зупиняється або котиться у реверсному напрямку. При нахилі вліво або вправо електродвигун відповідного колеса зменшує його швидкість, самокат повертається в потрібний бік. Завдяки цьому сігвею не потрібні ані кермо, ані гальма.

Сігвей розвиває швидкість близько 20-ти кілометрів за годину. Його вага без батареї – майже 40 кілограмів, завширшки цей скутер – 60 сантиметрів, корисне навантаження – майже півтора центнера, якщо точно – 140 кіло. Втім, в залежності від моделі, деякі показники можуть варіюватися.

Акумулятор забезпечує пробіг до 40-ка кілометрів. Електродвигуни, про які ми вже дещо сказали, створені спеціально компактними, втім достатньо потужними, як для сігвея, – по 2-ві кінські сили на кожен. З колесами вони зв‘язані через редуктор. До речі, ця машинка легко пересувається не лише асфальтом, а й ґрунтом.

Сіли і поїхали, головне – швидкість не перевищуйте.

Категории: Техно| гаджет

Метки: