Сергій Каплін: «Прості люди – це майбутнє України!»

Евгений Галаган | 22.08.2012 15:52

Нинішня осінь для багатьох стане шансом змінити не тільки своє життя, а й життя своїх виборців. Партійні списки більшості партій вщент заповненні старими кадрами, які довели свою платоспроможність, вірність, як плазування перед авторитетом партійного лідера, прогнозованість, непрофесіоналізм разом з непохитним консерватизмом.

Справжня боротьба буде точитися на мажоритарних округах, де ще можливі боротьба поколінь, непередбачуваність, справжні особистості, політичні пристрасті та сюрпризи. Ми хочемо познайомити вас ближче з людиною, яка стане штурмувати власний Олімп на 144 мажоритарному окрузі міста Полтави.

Лідер «Руху Простих Людей» Сергій Каплін немає впливових друзів, безмежних фінансових можливостей та здатності до відтворення безкінечної брехні. Натомість він має енергію, талант, знання та бажання змінювати світ навколо себе. Цього виявилося достатньо, щоб увірватися на передній план виборчої кампанії у Полтаві.

Сергій Каплін люб’язно та щиро відповів «Aktiv.com.ua» на цілий ряд актуальних питань.

Актив: — Сергій, чому ви вирішили піти у велику політику?

Сергій Каплін: — 20 років незалежності України влада фактично приватизовувалася олігархами та тими, хто отримав Україну у спадок від комуністичної партії. Це колишні партійні боси, ті кому вдалося захопити усю народну власність та усі важелі управління в державі. Є лише кілька політиків у державі в цілому, які здатні пробити стіну між простими людьми і владою узурпаторів.

Наша команда, і та підтримка, яка є безпосередньо в Полтаві, є серйозною запорукою і передумовою для того, аби ми почали те, чого досі не було в Україні. Коли у парламент прийдуть нові люди, які змінять існуючий законодавчий орган, якість його роботи, ставлення до парламенту як державного інституту. Тоді дійсно люди отримають можливість бути представленими у цьому законодавчому органі. І там, нарешті, почнуть думати про інтереси людей, вболівати за людей, відстоювати їх права та свободи.

Актив: — Як довго ви займаєтесь політичною діяльністю?

С.К.: — Політичною діяльністю по суті , в такому глобальному та змістовному сенсі, я займаюсь останні три місяці. До цього часу я займався виключно громадською діяльністю, відчуваючи відповідальність за простих людей, бо вони повинні мати своє представництво в політикумі, політичній сфері. Я намагався усіляким чином, останні десять років, виборювати їх права. Створював громадські організації, очолював їх. Вони були успішними, всеукраїнськими. Приймав участь у наймасштабніших акціях, які змінювали історію України. Наша команда вже десять років перешкоджала повній узурпації влади олігархами та бандитами. А зараз ми вирішили піти у формальну політику для того, аби все те, що ми планували зробити у розрізі громадянської діяльності, зробити на високому державному рівні з повною відповідальністю і в серйозному масштабі.

Актив: — Чому саме партія «Удар», бо існують дуже скептичні прогнози, щодо компетенції самого лідера та команди, яку ви безперечно приведете до парламенту?

С.К.: — Тут все дуже просто! Серед українських політиків немає жодного , хто міг би дати своєрідну заставу за ті голоси, за ту довіру, яку йому віддають виборці. Віталій Кличко єдиний кандидат, єдиний лідер, який сьогодні, завдяки свої репутації в усьому світі (не розкрию великої таємниці коли скажу, що Віталія знає фактично 99 відсотків усіх мешканців планети, поважають його і цінять його репутацію, як справжнього спортсмена та українського патріота). Це єдина людина, яка може за рахунок свого авторитету та репутації, бездоганної репутації, гарантувати, що він не змінить своїх політичних поглядів, свого політичного курсу, курсу своєї політичної партії та команди і буде послідовним усі наступні роки перебування у владі. Не тільки в парламенті, а й у інших гілках влади. Тому для мене це дуже висока гарантія, я не думаю, що Віталій Кличко зможе за будь — яких обставин підвести наші команди і своїх виборців. Я думаю, він буде взірцем послідовності у політиці і гарантом того, що ця політика буде спрямована на захист простих людей і відстоювання саме їхніх інтересів та подальшій розбудові України.

Актив: — Розкриємо одну таємницю. Ви, та ще декілька людей, стали ініціатором проведення податкового майдану влітку 2010 року. Як ви оцінюєте ці події і що вас спонукало до активних дій?

С.К.: — Я про це раніше не намагався говорити, це була моя громадянська позиція. Мене та моїх колег. Та насправді це було дуже просто, як і багато речей які відбуваються в історії великих країн.

Коли з’явився перший податковий кодекс нам вдалося його роздобути в кулуарах Верховної Ради і прочитати буквально за ніч. Це складний документ, не завжди зрозумілий більшості людей, платникам податків. Але наші знання, досвід та той факт, що у нашій команді є фахівці з усіх суспільно важливих сфер з високою професіональною підготовкою допомогло нам зробити головний висновок – це злочинний документ, які повністю зруйнує економічну систему держави, зруйнує малий та середній бізнес. Фактично дев’яносто відсотків людей, які платять податки та їх долі. Ви знаєте, що на простих людей припадає 99% податків. І лише 1% платять багатії за такою ж на жаль ставкою як і бідні люди, а у всьому світі ця практика інша.

Ми написали дуже швидко концепцію та план боротьби проти цього кодексу і вже зранку почали їх втілювати в життя. Можу сказати відверто, що за наш рахунок, за нашої підтримки були проведенні перші мітинги біля стін Верховної Ради, потім десятки мітингів по усій Україні.

Звичайно згодом цю ініціативу перейняли політики, але вже працювала машина, люди згуртувалися, це вже була хвиля. Хтось на цьому собі заробляв політичні дивіденди, хтось на цьому до сих пір намагається піаритись, але ми переконані у тому, що це була справа честі більше чим громадська чи політична діяльність. Податковий майдан міг би перерости свого часу в справжню глобальну акцію протесту в якій би прийняли участь і шахтарі і пенсіонери та інші верстви населення нашої держави. Але той факт, що влада на сьогодні в Україні приватизована олігархами, чиновниками, партією Регіонів; приватизовані практично всі засоби масової інформації і канали по яким ми могли б передати людям наш заклик об’єднуватися та іти на акції протестів перешкоджали цьому. Я думаю, що ми зараз, вже в режимі виборів, в режимі політичної боротьби зможемо мобілізувати усіх, хто був разом з нами, поруч з нами в процесі цієї боротьби. До цього ядра протесту долучаться мільйони інших людей і ми матимемо нагоду законно, спокійно, без всенародних хвилювань та заворушень, через вибори, здобути підтримку цих людей і привести в парламент достойних, тих, хто в тому числі змінить цей кодекс, скасувавши його, та прийнявши найпростіший у Європі податковий закон на зразок того, який прийняли у Грузії.

Актив: — Ви довгий час були членом партії «Фронт Змін» чому зараз ідете на вибори від партії конкурента?

С.К.: — Я вважаю, що я отримав надзвичайно серйозний досвід того, як треба будувати партійну роботу і як її не треба будувати. Я вважаю, що ця школа дала мені можливість, навички, знання створити те, чого ще досі не створено в Україні і те чого можливо не створено у Європі. Побудувати партію знизу, партію, яка дійсно буде представляти простих людей. Побудувати таку потужну політичну силу, яка поверне віру більшості українців. Я це є шлях для проведення блискучих та блискавичних реформ, які виведуть країну в лідери у Європі. З часом про нашу державу будуть розповідати у світі, як про країну зразок блискучих, швидких і ефективних економічних реформ, реформ у гуманітарній сфері і в інших напрямках. Ми всі протягом свого життя еволюціонуємо, вчимося у інших своїх колег, формуємо команду. Я вдячний долі за те, що багато чого здобув від своїх колег і багато чому навчився від своїх колег. Я вдячний долі за те, що я побачив багато таких речей, які непотрібно робити при партійному будівництві, а головне це те, що треба будь що робити в політиці задля простих людей, разом з простими людьми і перед цими простими людьми нести абсолютну відповідальність.

Актив: — На яких засадах ви будете будувати свою майбутню парламентську кар’єру?

С.К.: — Коли політик іде в парламент він для себе має прийняти важливе рішення – чи готовий він до кінця свого життя служити тим людям, які його туди делегували, які наймають його фактично представляти свої інтереси. Це дуже складне рішення, це складне чоловіче рішення про те, чи ти готовий віддати все аби зробити щасливою, заможною людину, яка дає тобі цей вотум довіри. Я розумію, що це дуже серйозні ризики бо ми кидаємо виклик українській політичній системі, яка формувалася багато десятиріч поспіль. Але я готовий до цієї боротьби.

Моя головна засада – це воля, політична воля, усіма силами, по усіх фронтах робити зміни.

Друге — це висока працездатність тієї людини, яка приходить у парламент, адже у нас є велике натхнення ввести дуже серйозні зміни до багатьох законодавчих актів. Це не повинні бути суто косметичні зміни, вони будуть фундаментальні, серйозні зміни усієї законодавчої системи. Вона повинна бути спрямована на вирішення конкретних завдань, які стоять сьогодні перед Україною.

Трете і важливе — це діалог з людьми. Політик не має права бути обраним, а потім відгородитися своїми помічниками, дверима кабінету, парканами, як це робить сьогодні влада від простих українців. Він повинен бути в середовищі простих людей і з цього середовища повинні генеруватися ідеї. Він повинен відчувати, як живе проста людина, чим вона живе. Він повинен знати, що очікують прості люди завтра від нього і бути справжнім плечем для них у їхньому житті.

Актив: — Ви є ініціатором та натхненником руху простих людей. Чому саме простих людей, ви проти олігархів та нинішньої еліти?

С.К.: — Сьогодні влада, Україна в цілому, розділена не на червоних і синіх, на комуністів та демократів, а на дві категорії . Перші – прості люди, їх 95%, другі – їх 5% відсотків – це олігархи, корумповані чиновники та їх діти-мажори, які сьогодні гноблять Україну, наших дітей, простих людей.

Я бачу необхідність в тому, щоб об’єднати абсолютну більшість населення нашої країни, великої сили, яка поки роз’єднана проти подальшої узурпації влади з боку тих негідників, які захопили сьогодні нашу рідну батьківщину і калічать не тільки нашу долю, а й долю прийдешніх поколінь.

Ми повинні їх зупинити. Скажу так: наші опоненти мають своїх суддів, свою міліцію, свою армію. Їх життя гарно профінансоване, вони маю бюджет, який формується з наших податків. Ми, які є фактичною більшістю, на жаль, сьогодні є більшістю мовчазною, більшістю бездіяльною. Моє завдання, за допомогою нашої партії вільно, в партнерстві, мобілізувати цей 95 відсотковий суспільний зріз, який складається зі звичайних, простих громадян. І спрямувати нашу силу, нашу волю, нашу потужну здатність змінювати ситуацію і будувати нову країну на ті цілі, які є першочерговими для простої української родини.

Актив: — Хто може стати членом вашої команди?

С.К.: — Членом нашої команди може стати будь хто з 45 мільйонного населення України. Він повинен стати з нами в умовний стрій, він повинен долучитися до наших цінностей, він повинен долучитися до нашої команди, він повинен обов’язково розділяти відданість цим цінностям і ця людина повинна знайти собі місце в справі, яку ми разом робимо, а ця робота широкоформатна.

Ми раді будемо молоді, ми раді будемо лікарям, ми раді будемо підприємцям, ми раді будемо фаховим спеціалістам, адже перед нами дуже серйозні завдання. Я не маю жодного сумніву у тому, що наша команда прийде до влади і саме наша команда візьме і виконає важливу місію і змінить нашу країну. Я щиро запрошую кожного долучатися до великої команди, яка почала вже писати нову українську історію. Ви будете не просто членами команди – ви будете авторами цієї нової української історії і вами будуть пишатися ваші онуки і ваші діти. Я запрошую вас до нас!

Актив: — Які головні тези з якими ви йдете на вибори?

С.К.:
— По-перше, головна біда України – корупція. Ми повинні нарешті розпочати боротьбу з нею. Причому необхідно забезпечити такі умови, щоб не корупціонери боролися з корупціонерами, а що б громадяни, разом з достойними людьми, яких вони вибрали до парламенту ініціювали та керували цією боротьбою, як це є в усьому світі. Є приклади успішної боротьби з корупцією, наприклад в Грузії, яка останні декілька років є лідером у такій роботі. Грузія взірець, як можливо подолати корупцію за 5-7 років. Я переконаний, що це наша головна проблема, яку треба вирішити.

Друга – люстрація влади. Потрібно, щоб до парламенту прийшли люди, які ідуть туди не за грошима і владою як такою, люди які розділяють високі цінності, любов до своєї Батьківщини, мають відповідальність. І ставлять на державний вівтар свій професіоналізм, вони повинні бути готові до надзвичайно важкої роботи і віддавати все життя цій праці в особливий час для всієї української історії.

Третє. Ми повинні заплатити по своїм боргам перед тими людьми, які залишили нам дороги, побудували нам фабрики та заводи, виграли війну, ті люди, які фактично збудували нашу теперішню державу. Це пенсіонери і літні люди. Ми в великому боргу перед ними і повинні забезпечити їм максимальну впевненість, що вони залишають нам країну в якій спокійно і щасливо будуть жити їх онуки, де вони зможуть зараз прожити достойне життя. Це наша особиста відповідальність і ми повинні це обов’язково зробити.

Четверте. Ми повинні дати дорогу молоді. Дорогу в питаннях надання гарантії першого робочого місця. Ці розмови ведуться вже дуже давно, але влада, на жаль, тільки спекулює цими речами. Я рахую, що разом з паспортом, який дає держава молоді в 16 років, вона повинна гарантувати молоді перше робоче місце. Молода людина, яка йде зі школи після останнього дзвоника вже повинна знати де вона буде вчитися і де вона після навчання отримає своє перше робоче місце. Вона не повинна випасти зі звичного ритму життя. А сьогодні після вузу, за який до речі платять батьки а не держава, людина опиняється на вулиці. Це головна причина, чому у нас серед молоді розвивається алкоголізм (а ви знаєте, що на даний момент Україна займає перше місце серед держав з найбільшим рівнем алкоголізму серед молоді). Чому у нас сьогодні розпадаються сім’ї, чому у нас надзвичайно складна криміногенна ситуація і т.д. Тому робота для молоді – це ключова річ. Також молодь має отримати доступне житло. Я не бачу проблем, щоб ми будували нове, якісне житло, і щоб молода людина могла отримати кредит під нуль відсотків, причому з серйозною допомогою держави. Це що стосується молодіжної політики.

Економіка. Треба розставити пріоритетні напрямки для зростання економіки. Зайнятися серйозно енергозбереженням. Досі вже говорити про те, що відомо в усьому світі. Рецептів економічного зростання, економічного порятунку – безліч. Сьогодні потрібна професійна, вольова влада, яка б це зробила. Яка би відповіла за це все. Це наша головна задача, це наш головний пріоритет. Це ми повинні зробити. Крім цього у нас є детальна, велика програма розвитку по кожній галузі по кожному питанню. Ми знаємо, як реформувати кожен квадратний сантиметр нашої держави, щоб він був незрівнянно кращій ніж у США, Європі чи в будь якій крайні Азії. Я знаю точно, як зробити країну лідером в усьому світі. Щоб потенціал і потужність нашої країни через 20-30 років були більші ніж тепер у Сполучених Штатів Америки. Ми найбагатша країна і головне наше багатство, це ті люди, які мають безумовне терпіння, які мають безперечний розум, які мають волю жити так гарно, як нині живе кожен європеєць і кожен американець.

Актив: — Ви йдете на вибори по місту Полтава. Що треба змінити в самій Полтаві, які будуть ваші пропозиції?

С.К.: — Я зроблю Полтаву столицею українських реформ. Це буде місто де буде вперше в українській історії проведено реформи, які продемонструють, як їх треба робити в інших регіонах. Ми зробимо Полтаву столицею медичної галузі, європейською столицею розвитку медицини. Ми зробимо Полтаву містом з найкращими технологіями в медицині, житлово-комунальній сфері. У Полтаві будуть найкращі дороги, буде динамічно розвиватися житлове будівництво. У Полтаві буде розвиватися промислове будівництво, створюватися нові робочі місця. Щороку, після мого приходу до влади, у Полтаві буде створюватися не менше 20 – 30 000 робочих місць. Ми зробимо полтавський регіон епіцентром боротьби з безробіттям. У Полтаві ми створимо фактично полігон по боротьбі з корупцією. Я вижену з Полтави корупцію як ганебне явище. Корупціонерів ми виженемо як щурів. Витравимо нашою волею боротися проти цього зла і просто, коли усі інші регіони України будуть із заздрістю дивитися на те, що ми зробили у цьому місті, вони будуть брати нас за приклад і робити такі ж реформи у себе на місцях.

Полтава – духовна столиця України, культурна столиця України. Це музей української ментальності. Ми не маємо жодного права лишити цей потенціал без догляду і без розвитку.

Якщо говорити про конкретні речі, то треба зробити те, що так давно і так довго обіцяли наші попередники: починаючи від молокозаводу, який не збудовано, незважаючи на обіцянки нинішнього мера і закінчуючи розвитком культурної сфери, якій обіцяв попередній мер. Сьогодні всі вони мої конкуренти, сьогодні фактично я конкурую з ними, але більше я конкурую з їхньою брехнею та безвідповідальністю. Я хочу внести в полтавську політику нову якість кандидатів і політиків. Коли вони не брешуть, коли вони відповідають за свої слова та дії і коли вони не відповідаючи за свої зобов’язання, порушуючи слово перед виборцями, ідуть з посади. Я вперше запроваджу практику, коли людина, яка не зробила те, що обіцяла, добровільно складає з себе повноваження і йде з політики. Я зупиню брехню в Полтаві! В Полтаві закінчиться знущання над простою людиною і вона стане столицею простих людей в усій Україні.

Актив: — Ви кандидат по 144 округу в місті Полтава. Це дуже «гарячий» округ, з великою кількістю кандидатів. Яку політику будуть сповідувати ваші суперники?

С.К.: — Я хотів би розкрити карти. Розповісти те, що реально відбувається на окрузі 144 у місті Полтава. Хто йде? Ідуть регіонали проти опозиції. Я стверджую, що колишній мер Полтави Андрій Матковський, що людина діючого мера Олександр Залужний, є фактичними членами Партії регіонів. Неодноразово, в засобах масової інформації, вони заявляли про те, що вони готові віддатися Партії регіонів і давно вже віддались. Вони мають дуже серйозне корупційне минуле і для того, аби сховатися від народного суду, вони хочуть отримати депутатський мандат. Фактично маніпулюючи моїми прихильниками та виборцями, вони намагаються вкрасти депутатську картку, якою треба буде голосувати за закони, які так необхідні для простих людей. Ці кандидати хочуть викрасти майбутнє у простої людини і голосувати за злочинні закони Віктора Януковича і Партії регіонів. Цього неможливо допустити, бо завтра ми всі отримаємо ще більш ганебну пенсійну реформу, ще гірший податковий кодекс і інші законодавчі ініціативи, що покращують життя олігархів та чиновників, а не простої людини. Це ракова пухлина на тілі Полтавщини. Ми повинні на виборах видалити їх з нашого сьогодення та майбуття. Вони повинні набрати максимум по 1% голосів їх родичів, дітей та близьких друзів. А полтавчан, які мріють збудувати нове життя і нову Полтаву я закликаю бути уважними та прискіпливими щодо самовисуванців, справжніх васалів, справжніх агентів Партії регіонів, які намагаються викрасти у нас місто, щоб зробити Полтаву столицею Партії регіонів. Ми, разом з вами, їх зупинимо! Зупинимо завдяки нашій мудрості, розуму, пильності і здатності розгледіти негідників серед списку самовисуванців, представників псевдодемократичних партій.

Актив: — Тобто ви не боїтесь конкуренції від провладних кандидатів?

С.К.: — Вони вже мені програли, бо я пішов до людей з правдою, я пішов з відкритим забралом, я пішов до людей щирим і готовим нести відповідальність за кожне своє слово. Я розумію під якою загрозою знаходиться моє життя. Але вони повинні розуміти, що я та людина, яка не боїться нічого і нікого. Тому, що я відповідальний перед двома речами – перед Богом і простими людьми, які телефонують мені, приходять до мене на зустрічі. Я відчуваю таку потужну силу, що ці гарні, відповідальні, прекрасні люди сьогодні долучаються до нашої команди. Нас вже тисячі – будуть десятки тисяч, будуть сотні тисяч. А згодом полтавчани і я разом з ними, створимо ядро, до якого долучаться мільйони українців. Проти цієї сили немає іншої сили і не може бути. Олігархи одинаки, які загинуть під підошвами простих людей, їх волею до змін та бажанням побудувати нову рідну батьківщину.

Актив: — Ви спілкуєтеся з багатьма виборцями. Які найболючіші питання їх турбують, як ви будете їх вирішувати?

С.К.: — Перше. Влада сьогодні повністю відділилась від людей. Це головна перешкода у вирішенні болючих питань, зокрема Полтави.

Друге. Людей дуже турбує проблема безробіття. Я рахую, що безробітними у нас є 90% громадян України. Бо на ту жалюгідну зарплатню, на яку сьогодні живуть прості люди, просто неможливо прожити. Це недостойне життя. Вони цього не заслужили. Вони заслужили іншого, тому що важко працюють, завжди відповідально відносяться до своєї роботи. Тому, що терплять недолугу владу вже двадцять років, яка нічого абсолютно не робить для звичайного пересічного громадянина.

Трете. Це звичайно проблема охорони здоров’я. У нас немає безкоштовної медицини. Влада сьогодні заробляє на здоров’ї простих людей. Ми маємо сьогодні найдорожчі ліки у світі. Як це може бути? Ми, знаходячись у такому важкому стані у питаннях охорони здоров’я, коли у нас хворі діти, хворі пенсіонери, хворі люди середнього віку повинні за свої жалюгідні зарплати купувати найдорожчі ліки у Європі. Дорожчі в 5-10 разів. Я оголосив фактично сьогодні війну аптечній мафії. Тим, хто сьогодні імпортує ліки з-за кордону, тим хто сьогодні перешкоджає розвитку вітчизняного виробництва лікарських препаратів.

Четверте. Комунальна сфера. Дивіться, в яких умовах ми живемо, які у нас під’їзди, яке у нас водопостачання, яка у нас вода, подивіться в якому стані знаходяться наші будинки. Я рахую, що це не достойно для такої гарної і багатої країни як наша. Ми повинні вирішити ці питання. Крім того дуже турбує людей питання тарифів та цін. Адже всі розуміють, що такі ціни та рівень інфляції спровокований владою аби обікрасти просту людину аби отримати всі гроші аби зробити наше існування ще більш жалюгідним.

Актив: — Місто Полтава для вас особисто це …?

С.К.: — Полтава для мене — рідне місто в якому я розпочинав і розпочинаю усі свої справи. В Полтаві я почав податковий майдан, в Полтаві я приймав активну участь у помаранчевій революції. Тут я сьогодні намагаюся розпочати іншу революцію – революцію якості політики та політиків. Це єдине місце де може розпочатися щось історичне для нашої держави. Це центр України. Якщо окремі речі будуть починатися на Донбасі , вони можуть бути не сприйняті на заході країни. Якісь речі, які буде започатковано на західній Україні не будуть сприйняті на сході та півдні. Те, що народжується на полтавській землі, приречене на успіх. Для нас сьогодні це історичний шанс змінити країну. І мені дуже приємно, що перші сторінки нової української історії пишуться полтавчанами. Цей шлях ми пройдемо достойно та швидко. І ви побачите через кілька років абсолютно нову державу, нових політиків, нову Верховну Раду, нового президента. Ви побачите нову владу в цілому та нову якість цієї влади.

Актив: — Що ви побажаєте вашим майбутнім виборцям?

С.К.: — Я бажаю перемоги. Тому, що моя перемога на цих виборах, це буде моя перемога лише на 1 відсоток. А 99 відсотків це буде перемога моїх виборців. Вони переможуть минуле і здобудуть велике майбутнє.

Спілкувався Євген Галаган

Категории: Эксклюзив| диалог

Метки: , , , , ,