Чи настане кінець Кіровоградській Новоросії?

Администратор | 9.11.2015 16:27

Переименование КировоградаТривалі дискусії на виконання «декомунізаційного» законодавства завершились як громадськими слуханнями згідно чинного законодавства, так і відверто безглуздим громадським опитуванням 25 жовтня, що не мало жодної юридичної сили.

Передостаннє засідання міської ради шостого скликання після низки словесних баталій та масок — шоу руху «Антиреванш» завершилось надсиланням до парламенту сімох варіантів нової назви обласного центру. Так би мовити, скинули тягар відповідальності. За словами начальника відділу внутрішньої політики міської ради Сергія Запорожана, до цієї теми міська рада більше повертатись не збирається.

Доки на сході гинуть наші хлопці, волонтери збирають їжу, а держава спрямовує величезні гроші на схід — місто заповнюється безглуздими сітілайтами «Мене звуть Ліза. Єлисаветград». Проросійські сили цілеспрямовано проводять компанію щодо перейменування Кіровограда в Єлисаветград і недаремно, бо саме з Єлисаветградських земель колись починалась Новоросія. Це була дуже цілеспрямована робота, яка велася останні п’ять років. Чи варто дивуватися воєнним діям на сході, якщо метостази рошизму по всій Україні?

Про минуле треба писати в підручниках, даючи йому правдиву оцінку, знімати історичні фільми і серіали, писати і видавати книги, створювати музеї. Називати вулиці і населені пункти на честь агресорів неправильно. Такої практики немає в жодній країні світу, яка себе поважає.

В той же час, напевно єдиний із кіровоградських парламентарів, хто відразу напряму виступив проти імперської назви — Олександр Горбунов. Ним 29 жовтня, було подані зміни на розгляд Верховної Ради України «Про географічні назви» щодо встановлення географічних назв. Зокрема, пропонується доповнити статтю 5 після частини десятої новою частиною наступного змісту: «Забороняється присвоювати географічним об`єктам назви, які є іменами або псевдонімами монархів, державних, політичних, військових діячів Російського (Московського) царства, Російської імперії – ХІV-XX століть або похідними від них, назви, співзвучні з такими іменами або псевдонімами, назви, які містять у собі елементи титулів монархів Російського (Московського) царства, Російської імперії XIV –XX ст.».

Сьогодні, коли ми впритул наблизилися до топонімічних змін, Олександр Горбунов прокоментував: «Моя точка зору незмінна — Єлисаветград – це назва пов’язана з імперською Росією і враховуючи агресію, категорично не підходить нашому місту. З першого ж дня прийняття закону № 2558 «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», саме за цю назву почали агітувати російські телеканали, не стримуючии свою радість з приводу повернення українському обласному центру «исконно русского имени». Назва має бути абсолютно нова і бажано в цьому скористатися світовим досвідом, наприклад прив’язатися до географічної місцевості, а не до історичних прізвищ».

Чи підтримають подібну ініціативу нардепи Кіровоградщини – спробуємо з`ясувати, адже справа стосується перейменування обласного центру.

Народний депутат України Станіслав Березкін вважає, що в сьогоднішніх умовах перейменування Кіровограда в Єлисаветград є неприйнятним, бо це стане наругою над пам’яттю жителів міста та області, які віддали своє життя за незалежність України проти російської агресії. Важко приховати – активну участь команди Станіслава Семеновича в організації та проведенні науково-практичної конференції з топоніміки влітку поточного року. Саме там відомі науковці України активно просували назву «Інгульськ».

Натомість народний депутат України Костянтин Яриніч заявив про категоричне несприйняття ініційованих Олександром Горбуновим законодавчих змін : «В даному формулюванні я цей проект не підтримаю – це перше. По-друге, хто буде визначати рівень «співзвучності», і скільки доведеться перейменувати Олександрівок, Миколаївок, Катеринівок, тощо? Третє – це плювок в обличчя тим, хто підтримав Єлисаветград. І, наостанок, невже депутатам немає що робити? Лише референдум з відповідним законодавчим забезпеченням буде правильним шляхом…».

Коментарі зайві.

Позицію депутата від Радикальної партії Дмитра Лінька повідомив один з керівників РПЛ Кіровоградщини Сергій Кашуба. Радикали підтримають запропоновані зміни в парламенті, а місцевий осередок є одним з підписантів утвореної групи «Антиреванш».

Народний депутат Іван Мірошніченко, виходець із Олександрії, член фракції «Самопоміч» у ВР України, висловив не лише свою підтримку даної ініціативи, але й заявив про готовність стати співавтором законопроекту.

Вельми проблематичним є зв`язок з Михайлом Поплавським та Анатолієм Кузьменком.

Нажаль не змогли дочекатися позиції Олеся Довгого, який обіцяв повідомити її через своїх помічників. Тож нам залишається чекати, а головне робити правильні висновки, бо до вирішального дня залишилось зовсім небагато.

Максим Гуцалюк

Категории: Мир| государство

Метки: , , , , , , ,